Kultura

Sartr bi bio ponosan na Mbapea

Odavno se nije pojavio sportista koji ima petlje kao nekad Maradona, da kaže sve što misli bez obzira na posledice. Odavno nije bilo igrača kao što je Erik Kantona, da namjerno provocira i da kaže sve što su drugi prećutali. Ali evo jednog, makar jednog koji se ne plaši

/ Ilustracija VP / Profimedia
jul 20 2024, 05:00

Podeli

Mbape je potpisao za Real iz Madrida. Nosiće broj 9, nedeljno će zarađivati 26 miliona eura, a njegov potpis, par linija izvedenih hemijskom na papiru, koštao je 130 miliona eura. Zašto ove cifre nisu toliko važne? Možda zato što je daleko važnije što ga je na stadionu dočekalo 85.000 ljudi. Došli su samo zbog njega, da ga pozdrave.

Mbape nije običan igrač. On trči za loptom, ali ne trči samo za parama, kao neki. Jer, da juri samo novac, drugačije bi se ponašao. Prije svega, u vrijeme cancel kulture, držao bi jezik za zubima. To je daleko isplativije. Igrači se ponašaju kao da im neko stalno u uvo šapuće: “Tvoje je da igraš i da se držiš dalje od politike.”

Francuska nije osvojila Evropsko prvenstvo. Ispali su u polufinalu, ali je Mbape pobijedio. Pobijedila je Mbapeova Francuska. Kako? Lako! On je uradio nešto za što ostali nemaju petlje. On je napravio možda i najvažniji potez za svoju zemlju, ali ne na terenu. Nije nemoguće utvrditi koliko su Mbapeove izjave uticale na izbore u Francuskoj. Potrebno bi bilo mnogo istraživanja javnog mnjenja i mnogo novca da se odredi njegov uticaj u procentima. Ali jedno je sigurno, on se drznuo da kaže što misli, da progovori kao iz topa. Sve što je rekao odjeknulo je, daleko se čulo! I sigurno je mnogo ljudi pokrenuo, naročito mladih, da izađu na izbore i da glasaju, makar kontra.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price