/ Fotografija: Nebojša Babić

Prvo nas je pratila jugoslovenska policija, a onda Erik Klepton

Najveća priča Jugoslavije, treći deo video intervjua sa Goranom Bregovićem povodom pola veka najpopularnije jugoslovenske grupe

maj 10 2024, 12:39

Podeli

Povodom 50 godina postojanja Bijelog dugmeta Goran Bregović dao je ekskluzivni intervju Branku Rosiću koji možete pratiti na YouTube kanalu Velikih priča.

Svi nastavci feljtona “50 godina Bijelog dugmeta” kao i prateći tekstovi, video zapisi i podkasti biće dostupni na ovom linku.

***

Čak i najveće zvezde imaju strah od toga da ih njihovi idoli ne razočaraju. To u trećem delu velikog životnog intervjua koji je dao Branku Rosiću potvrđuje i Goran Bregović, radeći vešt slalom između svih onih velikih imena koja su poželela da odaju priznanje njegovoj muzici.

Od Njujork tajmsa koji ga je stavio u knjigu sa ljudima koje morate poslušati pre nego što umrete – “uz još neke bezveznjake, Mocarta i Baha” – do velikih reditelja ili pisaca sa kojima se sreo i koji su mu ukazali poštovanje zbog muzike koju pravi.

Ipak, najveću je tremu imao kada mu se javio Klepton i to preko Fejsbuka. Bregovićevi saradnici prvo su mislili da je u pitanju nekakva zajebancija, ali im je rekao da odgovore i provere o čemu je reč. Nije bila zajebancija, Erik Klepton želeo je da se vidi sa njim i u bekstejdžu u Beogradu, njih dvojica su razgovarali. Bregović priznaje: “Svirao je tačno onako kako sam želeo da svira neko od mojih dječačkih idola”.

I sa Kleptonom i sa Skorsezeom i sa Kopolom i sa velikim latinoameričkim piscem (a za to ćete morati da poslušate epizodu), Bregovića vežu, kako kaže “životne elipse”. U njih život može da uhvati čoveka i potpuno promeni njegov tok.

Da nije bilo tih elipsi, možda ne bi bilo ni fenomena Bijelog dugmeta, ni velikih, velikih lekcija koje je taj bend odsvirao za istoriju muzike.

O tim lekcijama, iz ugla Gorana Bregovića i svih važnih svedoka rada i stvaranja Bijelog dugmeta, čitajte feljton ekskluzivno na Velikim pričama.

 

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.