Kultura Psihologija

Petnaest minuta plakanja uz seriju “Shrinking”

"Shrinking" nam daje likove od kojih možemo da učimo kako da ostanemo povezani sa sobom i sa svetom dok se spotičemo i padamo i ponovo ustajemo na klizavom terenu života i gubitaka

Harison Ford u “Shrinkingu”
sep 09 2023, 13:19

Podeli

“Imam sve to znanje i ekspertizu, a opet se osećam potpuno bespomoćno”, kaže Džimi, glavni junak serije “Shrinking”, svom prijatelju i mentoru Polu, koji mu odgovara: “Da, stavi to na svoju vizitkartu.” Razgovor i zvuči i ne zvuči neobično kada znamo da se vodi između dvojice iskusnih psihoterapeuta, koji imaju razvijenu privatnu praksu; odnosi se ne toliko na odnose sa klijentima koliko na privatne živote, razuđene i složene koliko i život bilo koga ko ne poseduje znanje o psihološkim mehanizmima.

Psihoterapeuti su česti kao “gosti” u serijama i filmovima ali su znatno ređe prikazani kao protagonisti u čije svetove imamo uvid. Na primer, psihoterapeuta “od krvi i mesa” gledali smo u seriji “Wanderlust” kada terapeutkinja Džoj, nemoćna da se izbori sa osećanjem krivice zbog suicida klijenta, pokušava da izbegne realnost tako što predlaže svome monogamnom mužu poligamiju a potom se teško nosi sa posledicama svojih odluka.

Zaključak jedne studije slučaja, koja se bavila istraživanjem o reakcijama terapeuta na smrt klijenta, preporučuje da se terapeut u toj situaciji suoči sa ličnim gubitkom i dozvoli sebi da ga “odboluje”. Ovo zapravo važi za svaki gubitak.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price