Kultura

Dnevnik leta jednog muzičkog umetnika

Da li se nekada zapitate kako zapravo izgleda život muzičara koji se posvećeno bavi svojom profesijom i živi život vezan za klasičnu muziku?

Ilustracija VP/Profimedia
okt 06 2024, 05:21

Podeli

Imao sam divnog obućara, pored moje zgrade, radio je u Strahinjića Bana 56. Bio je neverovatno pedantan, čist. Morali ste mu doneti izglancane cipele na popravku. Nije primao prljave. Voleo je i on mene. Iako sam bio mlad, sa uvažavanjem se odnosio prema meni, uvek se raspitivao o zdravlju, devojkama. Sve do jednog dana kada je na TV video moj koncert na Kolarcu. Narednih dana sam svratio ponovo do njega, a on je gotovo sa tugom u glasu rekao: “Ja sam mislio ti nešto ozbiljno radiš, tako si mi delovao autoritativno, zrelo, a ono, ti samo sviraš flautu.”

Da li se nekada zapitate kako zapravo izgleda život muzičara koji se strastveno, posvećeno bavi svojom profesijom i živi život vezan za klasičnu muziku? Kako provodi dane, kako živi, šta misli, šta oseća? Pa hajde da vam ispričam nešto o svom letu 2024.

Kraj maja je sasvim poseban period. Bliže se ispiti na fakultetu, desetak studenata se svakodnevno javlja, delim sa njima njihova iskušenja, strahove. Još teže je sa onima koji se spremaju da izađu na prijemni ispit. Naša vrata uvek moraju biti otvorena, da oni najtalentovaniji mogu sa radošću da stupe na fakultet, da zarone u novi svet. Sami ispiti su strahoviti stres za profesore koji ih slušaju. Najmanje sitnice utiču na njihovo sviranje. Čak i to koliko i šta čitaju u danima pre nastupa. Da bi se otklonila sumnja, trema, strah pred javnošću, morate biti ispunjeni plemenitim emocijama. One će vas dovesti do opuštanja, do mogućnosti da se osetite egzaltirano, da možete da prezentujete najbolji deo sebe. Dakle, jun je mesec ispita, iscrpljujućih u emotivnom smislu. Pre prijemnih najčešće ne spavam, želim da izbistrim glavu, da primim ono najbolje što mogu da nam podare mladi ljudi, ne kroz prizmu kriticizma, već realnog potencijala. Ove godine je bilo posebno teško, činilo mi se da jedan mladić može biti oštećen, da ipak ima dovoljno dara da pokuša da se bavi muzikom, pa sam umesto dvoje, primio čak troje novih studenata. Olakšavajuća okolnost je u tome što je moj student doktorskih studija, Strahinja, primljen kao saradnik u nastavi i moći će da mi pomogne u radu, posebno u osnovnim postulatima koje čine tonske vežbe, skale, etide, koje će unaprediti rad studenata.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price