Kultura

Čorbografija

Najbolje (zapostavljene) pesme i stihovi Riblje čorbe, na dan sahrane Borisava Đorđevića u Čačku

/ Ilustracija VP / Screenshot
sep 07 2024, 06:01

Podeli

Bora Đorđević je za života bio izuzetno plodan hitmejker. Retko se ko u istoriji domaće zabavne muzike može podičiti sa toliko napisanih vanvremenskih numera, onih koje se i danas puštaju na radio stanicama i “ubijaju“ večite top liste, kao što je to Bora mogao.

Spisak je zaista impozantan. Za svoj matični bend – Riblju čorbu – Bora je napisao tone i tone klasika. “Lutka sa naslovne strane“, “Dobro jutro“, “Neću da ispadnem životinja“, “Kada padne noć“… i mogli bismo ovako do prekosutra.

Jednako efikasan Bora je bio i kada je pisao za druge. Za “Generaciju 5“ je, legenda kaže, za vrlo kratko vreme na kafanskoj salveti napisao “Dolazim za pet minuta“, kasnije i jednako savršenu “Umoran od svega“.

Isti repromaterijal iskoristio je i kad ga je tokom slučajnog susreta za “nešto“ zamolio Željko Bebek – to nešto ispostaviće se kao Bebekov povratnički hit “Sinoć sam pola kafane popio“.

Viktoriji je u amanet ostavio “Daj, ne pitaj“, možda i najsavršeniju baladu na našim jezicima, te rokersku “Samo teraj ti po svome“. Iznimno bogati opus Zdravka Čolića obogatio je dodatno sa “Produži dalje“.

Istakao se i kao autor folk muzike – čuveni hit Šabana Šaulića “Prikrašću se tebi pod prozore“ takođe je njegovo delo.

Ali Bora ne bi bio Bora i njegov legat ne bi bio to što jeste da pored hitova nije napisao još milion numera koje u nama izazivaju vrtlog emocija. Neki od njegovih najboljih radova čame negde sakriveni po albumima Riblje čorbe, i retko kad dočekaju svojih radijskih pet minuta.

I mada je diskutabilno koliko zaista postoje “nepoznate“ pesme tog benda, činjenica je da su neke manje urezane u nacionalnom cerebralnom korteksu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price