Biznis

Virus je pojeo bilione: Koliko je pandemija (zaista) koštala svet

Početkom prošle godine MMF je procenio da će koronavirus (sveukupno) koštati globalnu ekonomiju 12,5 biliona dolara do 2024. godine

Ilustracija Waldemar Thaut / Panthermedia / Profimedia
maj 28 2023, 05:00

Podeli

Ovo će biti noćna mora. Proročanski se izjasnio Vili Ših, profesor Harvard biznis škole, misleći na uticaj pandemije koronavirusa, odmah pošto je Svetska zdravstvena organizacija (11. marta 2020) proglasila pandemiju i vanredno stanje. Profesor Ših nije mogao ni da nasluti razmere “noćne more”, pa se zato nije ni usudio da je kvantifikuje. Ali su zato to učinile Azijska razvojna banka, koja je u proleće 2020. dosta široko procenila da bi koronavirus mogao da košta svetsku privredu između 77 i 347 milijardi dolara, i Međunarodni monetarni fond čija je procena štete u avgustu 2020. godine bila oko 375 milijardi dolara mesečno, a procenjeni kumulativni gubitak u naredne dve godine veći od 12 biliona dolara.

Posle 38 meseci života u pandemiji, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukinula je 5. maja 2023. godine vanredno stanje i proglasila kraj pandemije koronavirusa. Svet je najzad odahnuo (nažalost, sačekala ga je nova nevolja s agresijom Rusije na Ukrajinu, što je izazvalo novu nelagodu i strahove). Prema podacima SZO na dan 18. maj u svetu je za nešto više od tri godine zabeleženo ukupno 765.222.932 potvrđena slučaja zaraze i 6.932.591 smrtni slučaj (taj broj i dalje raste, ali ne više zabrinjavajućim tempom). Broj, nažalost, izgubljenih ljudskih života, kao najneposredniji i najbolniji efekat, poznat je “u detalj”, ali štete, troškovi i gubici koje je pretrpela svetska ekonomija tek će se zbrajati.

Niko još od institucija i analitičara nije precizno izračunao koliko je koronavirus koštao svet. Postoje pojedinačne analize za određeni period (koji se uglavnom završava s 2021. godinom). Preciznu računicu otežava preplitanje s drugim uzrocima povećanih troškova po svetsku ekonomiju kao što su rat u Ukrajini (koji ima dodatni uticaj na ekonomiju u 2022. godini) i uobičajene špekulativne transakcije na berzama. Zato je i ovaj tekst samo pokušaj predikcije, uz uverenje da će MMF, Svetska banka, neke od moćnih konsultantsko-revizorskih kuća i specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija uskoro dati mnogo preciznije i sveobuhvatnije podatke o troškovima i gubicima koje je svetskoj ekonomiji napravila pandemija koronavirusa.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price